Hodočašće štovatelja sl. Božje Marice Stanković u Požegu 14. travnja 2014.

     Stotinjak štovatelja službenice Božje, ponajprije njezinih Suradnica Krista Kralja, krčkih žena okupljenih pod njezinim imenom te drugih prijatelja i molitelja željelo je zajednički posjetiti mjesto posvećeno Maričinom logoraškom patnjom i tako obilježiti 60. obljetnicu završetka njezina petogodišnjeg robijanja i njezin izlazak iz zatvora u Požegi 1. rujna 1952. godine.

     Hodočasnike je na ulazu u požešku kaznionicu dočekao pomoćnik ravnatelja Sandi Prpić i poveo ih do spomenika “Ženi robijašici”. Tu su položili cvijeće, zapalili svijeće i pomolili se za sve koji su patili zbog svojih uvjerenja nekada, i za sve koji i danas pate zbog zla oko nas i u nama, za kažnjenike, za osoblje kaznionice i za sve ljude.

''Žena robijašica za Hrvatsku''

Zagrebačka je skupina hodočasnika posjetila i svetište Gospe Voćinske

Donja Voća - posveta biste Marice Stanković (2012.god.)

Bista službenice Božje Marice Stanković, koja je bila učiteljica u Voći od 1922. do 1924. godine, posvećena je 2012. godine.

Hodočašće žena Krčke biskupije od 2008. , izvješće 2016.g.

Počevši od 2008. žene Krčke biskupije svake godine hodočaste u velikom broju u Zagreb na smrtni dan službenice Božje Marice Stanković, 8. listopada, i pri tom posjete njezin grob na Mirogoju, njezin Dom na Ksaveru i kao kruna dana bila je svečana euharistija u Zagrebačkoj katedrali. U glasilu postulature PV, bila su izvješća o svakom tom hodočašću koje su organizirale Mirjana Žužić, Ljiljana Vasilić i Vesna Avsec iz Krka u pratnji svećenika ali i nekoliko puta biskupa, do prošle godine mons. Valtera Župana, krčkog biskupa sada u miru a od prošle godine i biskupa ordinarija mons. Ivice Petanjka. Iz godine u godinu povećavao se broj hodočasnika, kako iz Krčke tako i iz drugih biskupija, pa je i katedrala bila sve više ispunjena a osobito prošle godine kada je uz predvoditelja slavlja mons. Ivicu Petanjka koncelebriralo 14 svećenika.

 

Biskupski grb mons. Valtera Župana, krčkog biskupa u miru
Biskupsko geslo i grb krčkog biskupa Ivice Petanjka

Djevojčica iz Brckovljana ispred Maričinog doma

2014. g.

Tijekom hodočašća na smrtni dan sl.Božje Marice Stanković iz godine u godinu  zbližavaju se hodočasnici svih generacija i iz raznih dijelova Lijepe naše.

 

Ne stoji da svaka starija osoba mora a priori
biti u bojnom stavu s mlađima.

To ovisi o stepenu kulture,
o dinamici i elastičnosti čovjeka,
o njegovoj naravnoj širini, o njegovoj inteligenciji.

A znadete li o čemu još?
O tome, koliko smo se obukli u Krista Gospodina.
Jer On je jedini apsolutna širina
i apsolutno shvaćanje.
On obuhvaća sve, sve prostore i sva vremena.
On sve obnavlja, sve oživljuje, sve veže, sve spaja.
Ili zar nije ono karakteristično što molimo:
“Bogu, koji razveseljuje mladost moju”?

Čovjek, koji je u Bogu, vječno je mlad,
kao i onaj svećenik podno oltara,
iako mu je možda i sedamdeset godina.
A kad se mladi čovjek obuče u Krista Gospodina,
onda njegovi sudovi postaju zreliji, zanos razboritiji,
energija se upotrebljava trijeznije,
a brzi njegovi koraci ipak ostavljaju ozbiljne tragove.
I zato je suvišno a priori govoriti
o problemu “stari – mladi”, isticati ga,
spoticati se o nj, postavljati ga među onima
koji jesu i moraju biti jedno u Kristu.
(30. 11. 1953.)

Marica Stanković, Kršćanin je glas Božjega milosrđa, str.35-36.

Hodočašće žena Krčke biskupije u Zagreb na smrtni dan sl. Božje Marice Stanković 2014.g

Hodočasnici Krčke biskupije 2014.g.

60. obljetnica smrti Marice Stanković 7.10.2017. (IKA)

     Spomendan o 60. godini preminuća službenice Božje Marice Stanković (31. prosinca 1900. – 8. listopada 1957.), obilježen je u subotu 7. listopada u zagrebačkoj katedrali svečanom euharistijom koju je predvodio umirovljeni krčki biskup Valter Župan. U koncelebraciji bili su postulator kauze za proglašenje blaženom sl. Božje Marice Stanković o. Vinko Mamić, OCD, mons. Antun Toljanić, mons. Zvonimir Seršić, vlč. Milan Pušec i vlč. Mirko Matasović.
     Na misi su se okupile članice Apostolata za duhovno majčinstvo žena Krčke biskupije „Marica Stanković” i drugi hodočasnici Krčke biskupije, kao i hodočasnici iz Belca, Konjšćine, Brckovljana, Donje Voće, križari i članice svjetovnoga instituta Suradnice Krista Kralja.
Pozdravljajući okupljene, postulator Mamić istaknuo je kako je to euharistijsko slavlje zahvala Bogu za svet život Marice Stanković. „Svjetlo njena života još uvijek svijetli, premda je prošlo 60 godina od njezina odlaska u Dom Gospodnji. Za sobom je ostavila mnogo spisa koji nam pomažu razumjeti ne samo vrijeme u kome je ona živjela, nego i vrijeme u kojem mi danas živimo i djelujemo”, rekao je o. Mamić te podsjetio kako Svjetovni institut koji je utemeljila i danas živi karizmu kršćanskog apostolata u tišini svakodnevnice.

Madžarevo , 27. listopada 2017. g.

     U petak 27. listopada u župnoj crkvi svetog Vida i svetog Jurja u Madžarevu voditelj i urednik na Radiju Marija Petar Bilobrk održao je predavanje o dnevničkim zapisima službenice Božje Marice Stanković i njezinoj suradnji s blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem. Ovim zanimljivim predavanjem započeli su IV. Dani službenice Božje Marice Stanković u organizaciji Župe Madžarevo, inače rodnoj župi oca Marice Stanković.

    Drugog dana događanja u Župnoj je crkvi sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu održan koncert duhovne glazbe u čast službenice Božje Marice Stanković.     

Smrtni dan sl. Božje Marice Stanković 8.listopada 2018. g.

     Dana 8. listopada obilježen je spomendan 61. obljetnice smrti službenice Božje Marice Stanković i 80. obljetnica osnutka Suradnica Krista Kralja, prvog hrvatskog svjetovnog instituta. Također se spominjemo i 90. obljetnice smrti bl. Ivana Merza koji je bio uzor i važna karika i nadahnuće u životnom djelu Marice Stanković.
Ovom slavlju prethodilo je zahvalno hodočašće na izvore Zajednice, Banja Luku (15. rujna), gdje su suradnice zajedno s prijateljima, štovateljima službenice Božje Marice, obišle mjesta koja svjedoče o počecima Ustanove, zahvalne Bogu, bl.Ivanu Merzu i sl. B. Marici, što su pomogli uspostavi Zajednice Bogu posvećenih osoba koje će se dati i žrtvovati za Kraljevstvo nebesko koje počinje već ovdje, na zemlji.
     Brojni hodočasnici prvo su posjetili Maričin grob na Mirogoju moleći njezin zagovor u raznim životnim potrebama. To je uvijek polazna točka Maričinih štovatelja koji svakog osmog listopada grnu iz raznih krajeva Lijepe Naše na spomendan Maričine smrti.
     Nakon Mirogoja Maričin Dom posjetili su hodočasnici, Maričini štovatelji iz Krka u organizaciji Apostolata za duhovno majčinstvo žena Krčke biskupije „Marica Stanković“, uz voditeljicu Apostolata, vjeroučiteljicu Mirjanu Žužić. Hodočašće su vodili mons. Antun Toljanić, župnik Drage Bašćanske i vlč. Milivoj Guszak, župnik Rasopasna.
     Nakon hodočasnika iz Krka stigli su Križari na čelu s predsjednikom Darijem Burjanom koji su u Maričinu Domu održali i radni sastanak.
Jedni i drugi obišli su spomen sobu-muzej Ivana Merza gdje su mogli vidjeti predmete i uspomene iz Ivanova života, od dana djetinjstva (fotografije i uvojci kose) pa sve do zadnjih dana njegova života.
     Nakon njih došli su hodočasnici iz Brckovljana s vlč. Mirkom Matasovićem kao i hodočasnici iz župe Konjšćina-Belec sa svojim župnikom vlč. Milanom Pušecom, prvim postulatorom u kauzi službenice Božje Marice Stanković, te brojni pojedinci, Maričini štovatelji.
Tako je oko 200 hodočasnika posjetilo Maričin Dom. Pozdravila ih je sve voditeljica Ustanove a oni su svjedočili o milostima primljenim u protekloj godini po zagovoru službenice Božje Marice Stanković, okrijepili se hranom i pićem kao i gostoljubivošću suradnica Krista Kralja, te nakon toga pošli zahvaliti Bogu za sve u zagrebačku prvostolnicu, gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio o. Vinko Mamić, postulator uz koncelebraciju još sedam svećenika. O. Vinko je na početku euharistijskog slavlja pozdravio prisutne vjernike, hodočasnike i svećenike, napose ovogodišnje zlatomisnike mons. Antuna Toljanića i p. Marka Matića SJ, duhovnika Suradnica Krista Kralja. Nadahnutu propovijed, povezanu s misnim čitanjima i životom Marice Stanković, izrekao je vl. Milan Pušec.
Pjevanje su animirali mladi – bogoslovi i laici – uključeni u zbor dominikanskog samostana u Zagrebu.
Na kraju se postulator svima zahvalio na sudjelovanju u euharistijskom slavlju te predvodio molitvu za proglašenje blaženom službenice Božje Marice

Hodočašće štovatelja sl. Božje Marice Stanković u Banja Luku 15.rujna 2018.g.

11. hodočašće žena Krčke biskupije u Zagreb o smrtnom danu sl. Božje Marice Stanković (8.10.2019.)

     Ovogodišnje, jedanaesto hodočašće Apostolata za duhovno majčinstvo žena Krčke biskupije u Zagreb o smrtnom danu službenice Božje Marice Stanković, u utorak 8. listopada 2019. održalo se pod geslom „Čipka Katoličke akcije“. Odazvalo mu se 80 žena u dva autobusa koje su predvodili mons. Antun Toljanić, župnik Drage Bašćanske i vlč. Milivoj Guszak, župnik Rasopasna, uz pomoć voditeljice Apostolata Mirjane Žužić.
     Lijepo, sunčano, mada pomalo prohladno vrijeme pratilo je hodočasnice tijekom cijeloga dana. Putovanje autobusom do Zagreba iskorišteno je da bi se ženama približila ovogodišnja tema hodočašća. Naime, kako naša Biskupija o smrtnom danu sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića 14. prosinca 2019. otvara stotu obljetnicu njegove smrti, bila nam je želja objediniti djelo Katoličke akcije kojoj je promotor bio biskup Mahnić, a u život su je među mladima proveli bl. Ivan Merz i sl. Božja Marica Stanković. 
     Ovom idejom vođene, pošle smo najprije do crkve sv. Franje Ksaverskog, na zagrebačkom Ksaveru gdje je mons. Toljanić predvodio kratku pobožnost za naše biskupe i svećenike, te smo u tišini, jedna po jedna, obišle kapelu Gospe Lurdske u kojoj je naš biskup Mahnić počivao od 1929. do 2002. godine, noseći u srcu molitvu za naše duhovne sinove.
     U blizini ove crkve je i kuća Suradnica Krista Kralja – prvog laičkog instituta u Hrvatskoj koji je osnovala s. Marica, pa smo tu, po 10. put, primljene s ljubavlju te okrijepljene za nastavak hodočašća.
     Sljedeća nam je destinacija bio Mirogoj gdje smo se pomolili najprije pred kanoničkom grobnicom u kojoj je naš biskup Mahnić počivao od svoje smrti do preseljenja na Ksaver. Potom smo se zaustavile, te uz pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“, pomolile na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, pa onda pošle do groba s. Marice. Predale smo joj sve svoje nakane i želje, te produžile do grobnice franjevaca u kojoj počiva o. Bonaventura Duda, a onda i do grobnice oo. Trećoredaca gdje smo se prisjetili poznatih nam fratara koje smo poznavali iz Krka, Glavotoka i Porta.
     Praćene mirom Mirogoja, autobusom smo otišle do Kaptola gdje smo, nakon slobodnog vremena, u Katedrali sudjelovale na listopadskoj pobožnosti – molitvi krunice obogaćenoj razmišljanjima s. Marice koju su predvodili bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije, a zatim i na sv. misi koju je u koncelebraciji s još 8 svećenika – štovatelja službenice Božje Marice Stanković – ove godine predvodio vlč. Josip Drvoderić, župnik Goričana.
Na kraju slavlja nama i svim ostalim hodočasnicima obratio se o. Vinko Mamić, postulator kauze, te zahvalio svima koji su svojom prisutnošću obogatili misno slavlje u prepunoj Katedrali.
Umorne, ali pune utisaka, vratile smo se kućama u kasnijim večernjim satima. Izvlačenjem brojeva, svaka je od nas na dar dobila i jedan ručno heklani komadić čipke, kao podsjetnik da je potrebno svojim životom nastaviti „heklati“ čipku Katoličke akcije.

vjeroučiteljica Mirjana Žužić

9. Dani službenice Božje Marice Stanković (26.-28.kolovoza 2021.)

Deveti u nizu Dani službenice Božje Marice Stanković počeli su u četvrtak 26. kolovoza u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu otvorenjem izložbe pučkih sakralnih predmeta pod nazivom „Pratili vas anđeli“.

Dani su i ove godine organizirani na području grada Novog Marofa te Župe sv. Vida i sv. Jurja u Mađarevu odakle službenica Božja vuče korijene.

Premda se Marice Stanković spominjemo 8. listopada, zbog epidemiološke neizvjesnosti najesen, ovogodišnji Dani službenice Božje Marice Stanković održavaju se posljednji vikend u kolovozu.

Organizator Maričinih dana etnolog Tibor Martan izjavio je da je ideja za izložbu nastala iz pozdrava Marice Stanković. „Naime, ona je sve svoje drage ljude, suradnike, pa i djecu koju je podučavala u svojim školama uvijek na kraju zajedničkih druženja pozdravljala riječima ‘pratili vas anđeli’, pojasnio je Martan.

Novomarofski kraj specifičan je po tome što su bake i prabake bile vješte u izradi ručnog rada, protumačio je Martan, a ono što je obilježje i nadovezuje se na službenicu Božju Maricu Stanković je to da ti tekstilni predmeti obiluju motivom anđela. Upravo ti tekstilni predmeti središte su odnosno srce ove izložbe koja se potom širi u krugovima.

Voditeljica Apostolata za duhovno majčinstvo žena Krčke biskupije Marica Stanković , vjeroučiteljica Mirjana Žužić, uređuje mjesečni letak.

Marica Stanković