ŽIVOTNI PUT MARICE STANKOVIĆ

1. DIO:

  1. U svibnju je zbog istaknutog katoličkog i hrvatskog djelovanja po kazni premještena u Gračac, ali već u rujnu dolazi u građansku školu u Kutinu.
  1. O 10. obljetnici središnjice SHO i VKS više biskupa šalju joj pohvalna pisma. Premještena je u Zagreb na mješovitu građansku školu u Draškovićevoj ulici u Zagrebu. U toj zgradi je nekoć bila klinika na kojoj je umro dr. Ivan Merz. Maričina katedra je na istom mjestu gdje je bio njegov smrtni krevet.
  1. O 10. obljetnici Merzove smrti iza prigodnog križarskog tečaja u njegovu rodnom gradu Banja Luci Marica s još pet djevojaka obavlja duhovne vježbe, koje završavaju odlukom o osnivanju ”Zajednice suradnica Krista Kralja”. U kolovozu Marica hodočasti u Lurd.

1939. Marica s još jednom članicom provodi u               kolovozu puna tri tjedna u Betnavi kod                 Maribora kao gost slovenske grane                         katehistkinja iz Holandije.

1940. Bila je kod mariborskih katehistkinja na               proslavi ,,katoličkog dana”.

1942. O 15. obljetnici predsjedničkog rada                        prima visoko crkveno odličje Pro                            Ecclesia  et Pontifice.

1943. Piše prva Pravila za svoju zajednicu.

1944. Izlazi njezina knjiga ”Mladost vedrine”.

  1. U dvorani Radničke komore 2. lipnja nove komunističke vlasti sazivaju skup prosvjetnih radnika. Uz Mariju Grgić, suradnicu koja se prva oglasila, samo Marica od svih nazočnih ustaje energično u obranu napadnutog nadbiskupa Stepinca. Od tada ima spreman zavežljaj za dan kad je dođu uhititi. Nakon što je po nalogu nadbiskupa Stepina križarska organizacija prestala djelovati, članice sudjeluju u skrbi za mnoge obitelji kojima su očevi poginuli, pobijeni na križnom putu ili zatočeni u logore, također za 70 svećenika u logorima. Marica daje otkaz na službi u školi u kojoj se nameće ateizacija.

2.DIO:

Marica Stanković, Godine teške i bolne, Glas koncila, Zagreb, 2012.